Историческата църква „Св. Архангел Михаил“

Историческата църква „Св. Архангел Михаил“ е строена от 1847 до 1849 година, изцяло с дарения на перущенци. Осветена е на 8 ноември - Архангеловден. Тя е  масивна каменна трикорабна църква, а настилката е от неправилни каменни плочи. В храма е имало икони, изписани от известния зограф и живописец Станислав Доспевски.

Църквата е била последна крепост и убежище на въстаналите през април 1876 година срещу османското господство, жители на Перущица. Мнозина от нейните защитници предпочитат сами да сложат край на живота си, отколкото да попаднат живи в ръцете на озверелите нередовни турски войски. След няколкодневна обсада и артилерийски обстрел, църквата пада в ръцете на неприятеля на 1 май 1876 г. Малцината оцелели нейни защитници, множество жени, деца и старци от Перущица са отведени в Пловдив.

Героизмът на перущенци е увековечен от патриарха на българската литература Иван Вазов в одата „Кочо” от цикъла „Епопея на забравените”.

През 1966 година е поставен каменният саркофаг в църквата, а през 1971 година тя е обявена за архитектурен паметник на културата. През 2007-а, по проект на Никола Стоянов, е извършена консервация на десния кораб на църквата. В момента ремонтите дейности продължават.